Op een hoogst persoonlijke en stilistisch verfijnde wijze verweert Sir Thomas Browne (1605-1682) zich tegen de algemene verdenking dat van elke drie artsen er twee godloochenaar zouden zijn. Aanhanger van de anglicaanse kerk, tracht hij geloof en wetenschap met elkaar te verzoenen. Anders dan zijn tijdgenoot Descartes trekt hij dan ook geen scheidsmuur op tussen geloof of theologie en wetenschap. Enerzijds is zijn wereldbeeld nog doordrenkt van klassieke ideeën, tegelijkertijd toont hij zich een overtuigd navolger van de nieuwe baconiaanse empirie.
Na in het eerste deel zijn geloof - met een aantal provocerende en sceptische kanttekeningen - te hebben omlijnd, hanteert hij in deel twee als een waar anatomicus het ontleedmes op zijn eigen karakter en gedragingen, met als leidraad het begrip (naasten) liefde.
De vertaling van deze klassieke, in de literaire wereld nog steeds gekoesterde tekst, schenkt aan Browne's fraaie Renaissance-proza de volle aandacht en doet recht aan zijn memorabele formuleringen.
De vertaler, dr. Cornelis W. Schoneveld, doceerde Historische Engelse Letterkunde aan de Universiteit Leiden en vertaalde eerder Engelse gedichten uit de 16de tot de 19de eeuw.
Sjibbolet - Origine:
een reeks klassieken van Uitgeverij Sjibbolet met persoonlijke en canonieke teksten uit alle tijden.
'Religio Medici': een zeer boeiende godsdienst-wijsgerige en literaire tekst, vol persoonlijke ontboezemingen en levenswijsheden. De Engelse tegenhanger van de 'Essais' van Michel de Montaigne.
Sir Thomas Browne (Londen, 19 oktober 1605 - Norwich 19 oktober 1682) was een Engels arts en schrijver, die door zijn grote eruditie werken schreef over zeer uiteenlopende onderwerpen, zoals godsdienst, medicijnen en wetenschap.