In dit bijbelstudieboek vormt 'Tenach' het uitgangspunt. De Wet, de Profeten en de Geschriften bepalen de route voor de beschrijving van de theologie van het Oude Testament. Tenach wordt bezien in het perspectief van het Nieuwe Testament. Daarmee is dit boek in lijn met de gereformeerde traditie.
Het heeft een hee; eigen karakter, doordat de auteur de synchronische exegese volgt. Hij richt zich op wat een bijbeltekst nu met mensen doet en laat de tekst voor zichzelf spreken. Hij concentreert zich onder meer op de grondstructuren, de associaties in woordgebruik, de tekstpatronen en de kernwoorden in samenhang met een bijbelboek als geheel. Door uitgebreid stil te staan bij Genesis, Leviticus en Jozua ontvouwt hij een panorama dat verrassende vergezichten biedt.
Bijbelse theologie van het Oude Testament vanuit de gereformeerde traditie is gebaseerd op de Herziene Statenvertaling (HSV) en maakt de lezer daarmee vertrouwd. Het kan ook gebruikt worden naast Inleiding op het Oude Testament van Raymond B. Dillard en Tremper Longman III.
Drs. H.J. de Brie (1927) is hervormd emeritus-predikant van de Protestantse Kerk in Nederland. Hij was docent dogmatiek, Oude Testament en Hebreeuws en publiceerde wetenschappelijke bijdragen in Theologia Reformata. Hij hertaalde vier Bijbelboeken voor de Herziene Statenvertaling, waaronder Jesaja en Jeremia, en heeft in het bijzonder studie gemaakt van de intertestamentaire periode.